Belediyeler bünyesinde kurulan itfaiye birimlerinde bir kısım çalışanlar memur kadrosunda çalışmakta olup, ihtiyaca göre özellikle büyükşehir belediyeleri İtfaiye daire başkanlığında, işçi istihdam edilmekte yada başka birimlerden geçici olarak görevlendirilmektedir. Zabıta müdürlüğünde de bu duruma rastlanılmaktadır.
Görevlendirilen bu işçi kadrosu da memurlar gibi 12/24 yada 24/48 saat usulüne göre çalıştırılmaktadır. Burada şu sorun ortaya çıkmaktadır.
Kadrolu olarak çalışanlar Devlet memurları kanununa tabi olup, Belediye kanununa göre de yükümlülükleri ve ödenceleri bulunmaktadır. Fakat işçi kadrosunda çalışan personel ise İş kanununa tabi olup, işçinin yasal hak ve alacaklarına tabidir.
Uygulamada idarenin yaptığı en büyük sorun ve haksızlık ise Kadrolu personele ödenilen maktu mesai nin işçilerede ödenmesidir.
İşçiler genellikle Sendikalı olup toplu iş sözleşmeleri ile çalışmaktadır. Bu sendikal haklarının da bir çoğu işçiye ödenmemekte ve adeta tek bir düzende herkese aynı maaş verilmektedir. Vardiyası geceye gelen grup ile gündüze gelen grup aynı maaşı almaktadır. Milli ve dini bayramlarda çalışan grup ile bu tatillerde çalışmayan grup ta aynı ücreti almaktadır. Bağlı bulunan sendikalar ise bu konularda işçileri yeterince aydınlatmamakta ve bir çok işçi yasal haklarını almadan emekli olmakta ve bu hakları zayi olmaktadır.
Özetle itfaiye ve Zabıtada 12/24 yada 24/48 saat usulüne göre çalışıp, fazla mesai alacakları ödenmeyen yada fazla mesai kısmında her ay standart maktu mesai ücreti alan işçiler bu konuda iş mahkemelerinde dava açarak alacaklarına kavuşabilecektir.
Unutmayalım ki maktu mesai memurlara ödenilen ve yasal mevzuat ile illerin nüfusuna göre belirlenen bir standar mesai alacağı olup, işçilere uygulanması mümkün değildir. Maaş bordronuz imzalı olsa dahi Yargıtay kararları doğrultusunda kalan bakiye alacaklarınızı almak için dava açmanızda hiçbir yasal engel bulunmamaktadır.
Bu konuda dikkat edilecek en önemli husus ise Zamanaşımı olup, Fazla çalışma yada fazla süreli çalışma ve genel tatil alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bu sebeple dava açtığınız tarihten geriye doğru sadece 5 yıllık sürenin mesai alacağını talep edebilirsiniz
Yine işçilerin en çok çekindiği konu ve tarafımıza en çok sorulan konu ise bu istemleri istemem durumunda işten çıkarılırmıyım olmaktadır. Mevcut çalışan işçiler bu konuda ayrıntılı olarak idareye başvurması ve alacaklarını istemesi herzaman lehine olacaktır. Bazen idare güçlü konumda olduğu için işçilere bir takım zorluklar çıkarmaktadır. İdareye başvuru yapılıp, sonuç alınamaması durumunda dava açılması işçinin aleyhine kullanılacak bir durum olmayıp, olası işten çıkarma durumunda işe iade davası şartlarının oluşması durumunda dava açılarak tekrar işe dönüş sağlanabilecektir. Bu konuda işe iade isimli makalemizde gerekli açıklamaları bulabilirsiniz.
Maktu mesai adı altında yada başka namlarla eksik ödenen mesai ücretlerinin tamamlanması ve farkının alınması konusunda büromuzun açmış olduğu davalar ve karara bağlanan davalar mevcut olup, işçiler ile emsal olarak paylaşılabilecektir.